/
הפרעת קשב וריכוז – מהי הפרעת קשב וריכוז, איך היא משפיעה על ילד שמאובחן בה ועל המשפחה כולה.

הפרעת קשב וריכוז – מהי הפרעת קשב וריכוז, איך היא משפיעה על ילד שמאובחן בה ועל המשפחה כולה.

הפרעת הקשב והריכוז היא אורחת קבע בקרב משפחות רבות בישראל. לעיתים, הסיפור מסתבך עוד יותר, שכן, בעקבות המרכיב הגנטי של ההפרעה, במשפחה בה יש ילד או ילדה עם הפרעת קשב וריכוז, סביר שנמצא אחים נוספים עם ההפרעה ואף את אחד ההורים או אפילו שניהם. 

הפרעת הקשב והריכוז הינה הפרעה נוירולוגית- התפתחותית שהילד אינו שולט בה וכמובן שלא בוחר בה. היא אינה חולפת או "נירפאת" והילד ייאלץ להתמודד עמה במהלך כל חייו. 

"טיפוסי" הקשב המרכזיים

ניתן לחלק את הפרעת הקשב לשלושה סוגים או "טיפוסים" עיקריים:

  1. הטיפוס הלא קשוב בעיקרו ("המעופף"): נוטה לשכחנות, דעתו מוסחת בקלות, מתקשה להחזיק קשב לאורך זמן במשימה אחת, מאבד חפצים באופן תדיר, מתקשה להקשיב להוראות, עושה שגיאות הנובעות מחוסר תשומת לב, מתקשה לסיים מטלות.
  2. הטיפוס האימפולסיבי וההיפראקטיבי בעיקרו: (ה"היפר") מתקשה בריכוז, מתאפיין בתנועה מרובה ואימפולסיביות, מתקשה לדחות סיפוקים ולהמתין בתור, לוקה בדברנות יתר ("שלשול וורבלי") ובפטפטנות. מרעיש, מתפרץ לדברי אחרים ולעיתים משמיע קולות ורעשים.
  3. הטיפוס המשולב- הטיפוס הלא קשוב וההיפראקטיבי: הינו שילוב של שני הטיפוסים הקודמים.

השלכותיה של הפרעת הקשב והריכוז על הילד.ה

התסמינים הללו, גורמים לפגיעה בתפקודו של הילד בדרגות חומרה שונות ובמסגרות החיים השונות: בלימודים, עם חברים, בחוגים ובמשפחה. ילד הלוקה בהפרעה עלול להרגיש לא מותאם לבני גילו, ושאינו עומד בסטנדרטים ובמשימות הנדרשות ממנו. 

איך הפרעת הקשב והריכוז נחווית על ידי הילד.ה?

כששאלתי את בני איתמר, כשהיה בן 12: "איך זה מרגיש להיות עם הפרעת קשב וריכוז?", הוא ענה לי: "זה מרגיש כאילו יש לי במוח מלא מסכי מחשב דולקים בו זמנית, כל אחד משדר או מקרין משהו אחר, ואני צריך להתרכז רק באחד מהם, אבל כל היתר ממש מפריעים. כל כך מפריעים שלפעמים אני לא מצליח לזכור אפילו באיזה מסך הייתי אמור להתמקד בהתחלה." 

ילד עם הפרעת קשב וריכוז, רוצה ומנסה מאוד "להיות בסדר" ו"להתנהג יפה". הוא, כמו מרבית הילדים, רוצה למצוא חן, להצליח במשימות שניתנות לו ולהיות "ילד טוב". גם הוא כמו כולם, רוצה בסוף היום שההורים יהיו גאים בו, שהילדים ירצו לשחק איתו ושהמורות יהיו מרוצות מאיזה תלמיד הוא.

גם בבית הוא רוצה להיות בסדר, אבל הוא לא תמיד מקשיב. כשאנחנו מדברים איתו, אנחנו צריכים לבקש כל דבר מאה פעם, וזה מתסכל ומעצבן מאוד.

כל זאת יוצר פער בולט בין הרצוי למצוי. ובין הילד לבין שאר הילדים ה"רגילים" בסביבתו. הילד שמזהה את הפער, עלול לחוש תסכול, חוסר אונים, חוויה תמידית והמשכית של חוסר הצלחה ואף כשלון. הדרך משם לדימוי עצמי נמוך וביטחון עצמי שברירי ומעורער היא קצרה ומסוכנת.

מהצד של ההורים, אם נדבר גלויות, לא קל להיות הורה לילד עם הפרעת קשב וריכוז. הוא מאתגר, מעייף, מתיש והאינטרקציות החברתיות והמשפחתיות הופכות הרבה פעמים לקשות מנשוא. 

אבל הוא לא מתכוון… הוא באמת לא עושה לנו בכוונה…

השאלות שהורים לילד.ה עם הפרעת קשב וריכוז מתמודדים עמן:

אז איך מתמודדים עם הפרעת הקשב והריכוז? איך מצליחים לקיים אורח חיים של שיתוף פעולה, ללא כעסים והתנגדויות למרות ועם התסמינים של ההפרעה? איך לשמור על אווירה נעימה בבית למרות הקושי שההפרעה מייצרת?

איך עוזרים לילד עם ההפרעה מבלי לפגוע בעצמאות שלו, ומבלי לתת לו יחס מעודף או מיוחד לעומת שאר הילדים במשפחה? איך ניתן לעזור לילד לצלוח את משימות החיים מבלי לייצר תלות? 

על כל השאלות הללו ועוד, אנו נותנות מענה במסגרת הדרכת הורים ממוקדת הפרעת קשב וריכוז, אצלנו ב"משפוחה".

הדרכת הורים ממוקדת הפרעת קשב וריכוז ב"משפוחה"

במסגרת הדרכת ההורים שלנו ב"משפוחה", בתחילה, ההורים לומדים לזהות את התסמינים הייחודיים והספציפיים של ילדם. הם לומדים לזהות את הקושי שהילד מתמודד עמו, וההפרעה מייצרת, במסגרות החיים השונות. אנו נותנים את הדעת ושמים דגש גם על הקושי שההפרעה מביאה על תפקוד המשפחה כולה, על האחים ועל האווירה המשפחתית הנוצרת בבית כתוצאה מתסכול של הילד ולעיתים גם שאר בני המשפחה. 

מלבד זיהוי מוקדי הקושי של הילד, אנו שמות דגש על אבחון נקודות החוזק של הילד, המקומות בהם חש הצלחה ו/או סיפוק. אנו מדריכות את ההורים כיצד נכון יהיה להביא את המקומות הללו למיקסום וההעצמה, ולבחון היכן עדיין מתקשה וזקוק לסיוע והכוונה הורית. 

בהדרכה, אנו מעבירות להורים כלים יישומיים לתמיכה וליווי ילדם בתוך סבך הקשיים, וזאת ללא פינוק או לקיחת אחריות יתר מצדם על המשימות שנדרשות מהילד. אנו מלמדות כיצד לעודד לעצמאות, לצד יצירת עוגנים ומשענות לטובת תפקוד מירבי ואופטימלי לצד ההפרעה ועמה.

ההדרכה שלנו מהווה מקור למידע מקצועי ומותאם לילד הפרטי שלכם. היא מהווה גם מקור לתמיכה והכלה הנחוצים כל כך להתמודדות המורכבת והיומיומית של בני הזוג עם המצב. המסגרת ההדרכה אנו מסייעות להורים לגבש תוכנית עבודה משותפת ומתואמת ביניהם, תוך צמצום פערים חינוכיים וסמכותיים, והפיכתם לשותפים מוצלחים לדרך משותפת.

אנו שמות דגש על ההורות גם לילדים האחרים בבית, על האופן בו ניתן לגדל כל אחד מהם בתחושה של מסוגלות וביטחון עצמי, ללא תיעדוף או אפלייה על רקע ההפרעה. אנו מלמדות כיצד ניתן לייצר אווירה של חברות ויחסים של שיתוף פעולה בין הילדים, וכיצד ניתן לפטור קונפליקטים במשפחה ללא ריבים או מתחים.

שאלות ותשובות:

  • מהי הפרעת קשב וריכוז?

הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה נוירולוגית התפתחותית שמאובחנת לרוב בגיל בית הספר (גיל 7 לערך) ומאופיינת בחוסר קשב וריכוז לעיתים עם היפראקטיביות ואימפולסיביות. הפרעת הקשב והריכוז נחשבת לאחת ההפרעות השכיחות ביותר בקרב ילדים בתחום הנוירולוגי- פסיכיאטרי. ההפרעה היא תורשתית ולכן ניתן למצוא משפחות בה מספר בני משפחה לוקים בהפרעה.

  • מהם שלושת הסוגים העיקריים של "טיפוסי" הפרעת קשב וריכוז?

הפרעת הקשב והריכוז נחלקת ל/שלושה טיפוסים עיקריים: הטיפוס הלא קשוב בעיקרו- "המעופף", הטיפוס האימפולסיבי וההיפראקטיבי בעיקרו-

"ההיפר" והטיפוס המשולב- "גם מעופף וגם היפר".

  • איזו השפעה יש להפרעת הקשב והריכוז על הילד?

ילד הלוקה בהפרעת קשב וריכוז יתקשה לעמוד בהצלחה במשימות לימודיות. הקושי שלו להתרכז במשימה אחת לזמן ממושך, הקושי להיות בשקט ולחכות לתורו, הקושי לקבל הוראות, לדחות סיפוקים, כל אלו פוגמים מאוד בתפקודו כתלמיד, וזה עלול לבוא לידי ביטוי בציונים נמוכים, ביחס מפלה או מזלזל מצד התלמידים והמורים. זאת ועוד הצורך שלו להיות בתנועה גם כשנדרש לשבת ולהקשיב, הרצון לדבר ולפטפט בלי סוף, חוסר תשומת הלב לפרטים ואיבוד החפצים עלולים לגרום לו לתחושות של נחיתות וחוסר הצלחה קבועים במסגרת החינוכית. תסמיני ההפרעה הללו פוגמים ביכולותיו של הילד בתפקודו גם במסגרות חברתיות (חוגים, תנועת נוער וכו') וכמובן שגם פוגמים בתפקודו בבית.

הקשיים הללו מביאים בסופו של דבר לפגיעה רגשית בילד: לתחושות קשות של חוסר התאמה וחוסר שייכות, תחושות של דחייה וכשלון, ואף לפגיעה בדימוי העצמי ובביטחון העצמי שלו.

  • איך הדרכת הורים יכולה לעזור בעצם לילד.ה עם הפרעת קשב וריכוז?

בהדרכת ההורים המותאמת אישית לילד ולצרכים הספציפיים שלו, אנו ב"משפוחה" מלמדות את ההורים כלים מעשיים שהם מתחילים ליישם בבית מיד עם תחילת הליווי. בתהליך של למידת הקושי של הילד, הבנת האתגרים עמם הוא מתמודד מידי יום, לצד הארת הכוחות והכישרונות שלו, אנו מספקות להורים בהדרכה את התמיכה הדרושה להם להורות המורכבת עמה מתמודדים. ההכוונה המקצועית המדויקת למשפחה מביאה להקלה כמעט מידית בתחושות הקשות שעמם מגיעים, מתחילה תקשורת בריאה ומקדמת בין כל בני הבית ומפלס הלחץ והעצבים יורד משמעותית.

לסיכום

לגדל ילד עם הפרעת קשב וריכוז זו משימה מאתגרת ומורכבת עבור הילד עצמו, הוריו והמשפחה כולה. הפרעת הקשב והריכוז פוגעת בתפקוד הילד במישורי החיים השונים, בעוצמות משתנות ובמסגרות השונות :בבית הספר, בחיי החברה ובמשפחה. 

אמנם ההפרעה אינה חולפת, אך ניתן לווסת ולנהל אותה בצורה מיטבית, באמצעות הדרכת הורים מקצועית וממוקדת.

השאירו פרטים וניצור קשר

תוכן העניינים

מִשְפּוּחֶה

נראה לאחרונה לפני שעה

מה מספר הטלפון שלך?

המדריך המלא להדרכת הורים ללא עלות

מרגישים שכבר עשיתם הכל ועדיין קשה לכם עם הילדים?
אתם לא לבד. אין הורה שלא מאבד מדי פעם את הדרך. בדיוק לרגעים האלה אנחנו שמחות להעניק לכם מתנה עם מפתחות להורות כמו שתמיד רציתם להיות.
תנסו…מקסימום תצליחו!

שליחת המדריך החינמי למייל👇