זוגיות רעילה היא מערכת יחסים הכוללת אלמנטים של התעללות. בבסיס הזוגיות שני אנשים כשאחד הוא הדומיננטי/כוחני/אקטיבי ואילו השני פאסיבי וחלש. למעשה אחד מבני הזוג מצוי בעמדת נחיתות בזוגיות והוא זה שהמעשים המתעללים מופנים כלפיו.
התעללות כוללת אלימות פיזית, אלימות מילולית, אלימות מינית, אלימות כלכלית ואלימות רגשית.
מאפיינים עיקריים לזוגיות רעילה:
- תחילתה של זוגיות רעילה מאופיינת בדרך כלל בהתחלה רגילה. הרעל ביחסים תופס מקום עם הזמן ומתעצם עם חלוף השנים. ז"א זוגיות רעילה אינה באה לידי ביטוי בדרך כלל בשלב ההתאהבות וגיבוש הקשר הזוגי, היא תופסת מקום בשלב בו כל אחד מבני הזוג עובד על הנפרדות שלו בקשר הזוגי.
- קיים פער במאזן הכוחות בין בני הזוג. אחד שולט ואקטיבי ושני נשלט ופאסיבי.
- בן הזוג הפאסיבי שסופג יחס מתעלל נשאר בקשר ואף מייחס לו קווים רומנטיים ועוצמתיים.
- ככל שמידת ההתעללות של בן הזוג השולט מתגברת, גדל הצורך של בן הזוג הנשלט להגן על בן זוגו ולספק את כל צרכיו לשביעות רצונו.
איך אפשר לזהות נטייה ליחסים רעילים?
הרעל תופס מקום במערכות יחסים לאחר תקופה ולא מיד עם תחילתו של קשר. למרות זאת קיימים מאפיינים מסוימים כבר בתחילת הקשר אשר עלולים לנבא את הרעל בהמשך:
- תפיסת עולם של "שחור ולבן" – העולם נחלק לטוב ורע, מנצח ומפסיד, יפה ומכוער. קווי הרצף שבין הטוב לרע ובין היפה והמכוער שיכולים לכלול טוב יחסי, או טוב מספיק, או נאה למראה וכדומה אינם מצויים. אנשים צעירים בתחילת חייהם נוטים לראות כך את העולם ובדרך כלל במהלך החיים ה"צבעים האפורים" חוברים ומעדנים את התפיסה. כשמדובר באדם כזה אין לראות בתפיסת עולמו כמחשידה. אולם, בהפרעות אישיות שונות ניתן לצפות תפיסת עולם של "שחור / לבן" בה המספר יהיה תמיד באחד הצדדים. כאן יש מקום לדאגה.
- אהבה מטורפת – מונח שיכול לתאר התאהבות עוצמתית וייחודית אך לעיתים זוהי דרך לתאר התנהגות אובססיבית. תחושות קלות של חנק לצד ההתלהבות אמורות להזהיר אותנו.
- מערכת יחסים "אינסטנט" – מערכות יחסים וקשרים אנושיים נבנים בשלבים ולאורך זמן. אדם דומיננטי ושולט יכול לספק תחושת בהילות ואינטנסיביות. מהיכרות למיסוד קשר יעברו שבועות ספורים וכדומה. שווה לבדוק על מה ולמה ממהרים כל כך.
- קשר בו מתקיימת היררכית צרכים – קודם הצרכים של בן הזוג הדומיננטי ואחר כך בן הזוג הנשלט. זה האופן בו מתייחסים שני בני הזוג לצרכים. חשיבות בן הזוג עולה על חשיבותו של הנשלט.
- השולט מפזר פנטזיות על עתיד משותף ורוד, על מעשים ומחוות שהוא עתיד לעשות. בפועל, הל נשאר בגדר מילים יפות ללא מעשים בהתאם.
- האחד שיודע הכל, בכל תחום וכל מי שסביבו לא מבין דבר וחצי דבר.
- אדם בדרך כלל לא מתייחס בביטול או בבוז רק לבן זוגו. בדרך כלל מדובר באנשים שמתייחסים בבוטות לאחרים ומפיצים סביבם אווירת "חורבן".
מה גורם לאדם להיות מתעלל בקשר זוגי?
- משפחת מוצא עם דפוסים אלימים ומתעללים.
- הפרעות אישיות (נרקיסיסט, גבולית, אנטי חברתית).
- קשיים בוויסות רגשי, אימפולסיביות.
- חוסר יכולת להרגיע בעצמו תחושות חרדה ותלות בבן הזוג להרגעה.
- פוסט טראומה.
מה גורם לאדם להישאר בקשר זוגי עם אדם מתעלל?
- רומנטיזציה של הקשר. פירוש ההתעללות כעוצמות אהבה וייחודיות.
- ראייה בעוצמתו וכוחו של בן הזוג המתעלל כמקור הגנה.
- ראיית המתעלל כאדם במצוקה שיש להגן עליו.
- תחושת ייחודיות בהבנת מצוקתו של המתעלל.
- תחושה שיש להודות על מה שיש ושאין הוא זכאי למערכת יחסים טובה יותר.
- קשיים כלכליים, היעדר תמיכה של המשפחה המורחבת.
- משפחת מוצא עם דפוסים אלימים ומתעללים.
מה מומלץ לעשות למי שמזהה שהוא מצוי בזוגיות רעילה?
- לשחרר את תפיסת העולם הרומנטית בה האדם הנשלט מציל את האדם המתעלל. העובדות מספרות שכמעט ואין עדויות לזוגות שבנו זוגיות נורמטיבית על ידי טיפול של בן הזוג הנשלט בשולט. אין די הכלה, אהבה ואמפטיה בעולם שתשנה חולי עמוק. בנוסף, יש לקחת בחשבון שאין זה מתפקידו של בן זוג לטפל בבן זוגו. לשם כך יש קשת רחבה ומגוונת של אנשי טיפול.
- לא לקחת אחריות על התנהגות בן הזוג המתעלל. בן הזוג הנשלט אינו אשם בשום דרך או צורה בהתנהגותו המתעללת של בן זוגו.
- לקחת יוזמה ומרחק ולנסות להתבונן על מערכת היחסים מהצד. בדרך זו ניתן לראות דברים באופן בהיר יותר ולקבל החלטות נכונות.
לסיכום, חשוב לזכור שאפשר לצאת ממעגל ההתעללות אבל לשם כך נדרש סיוע מקצועי וממוקד.
אל תישארו לבד במצוקה שלכם.
בקשו עזרה.