/
הורים עם הפרעת קשב וריכוז – אתגר ההורות עם הפרעת קשב וריכוז

הורים עם הפרעת קשב וריכוז – אתגר ההורות עם הפרעת קשב וריכוז

מבוגרים עם הפרעת קשב וריכוז מתמודדים עם אתגרים וקשיים על בסיס יומיומי במישורי החיים השונים ובמהלך כל חייהם. הם מוצאים עצמם מתקשים בלימודים, בעבודה, בזוגיות, בחיי חברה ובניהול ענייניהם הכספיים והבירוקרטיים. כל זאת ועוד מתנ למשימת חיים מסועפת ואינטנסיבית, שאין ממנה הפוגה או "יציאה" – משימת ההורות. 

במאמר זה נשים זרקור על המורכבות של להיות הורה עם הפרעת קשב וריכוז. איך ההפרעה באה לידי ביטוי בהורות, איפה היא "מפריעה" ? האם היא יכולה גם להועיל? והכי חשוב, מה אפשר לעשות בנידון?

שניה לפני שנצלול לנושא, בואו נתחיל בביקור דמיוני קצר בבוקר טיפוסי של אמא ממוצעת (ומומצאת), לשלושה ילדים צעירים (מתחת לגיל 18),מישהי שיכולה להיות השכנה בדירה ממול:

מתעוררת בבוקר לצלילי השעון המעורר

מכינה כריכים לילדים ולעצמה.- דואגת לשים לב להכין לכל אחד מה שהוא אוהב.

מכינה שוקו, קפה וחלב לכולם.

מעירה את הקטנים

מנסה להעיר את הגדול

מתלבשת 

מזכירה לצעיר לקחת ערכת חשבון כי המורה שלחה הודעה בערב

מנסה להעיר שוב את המתבגר.

שולחת הודעה בענייני עבודה ומתחילה לקרוא מיליים.

מתאפרת

שולחת ווטסאפ יומלדת לחברה

כותבת תזכורת לקנות מתנה לילד מהגן

מפעילה מייבש

בודקת עם הבעל אם יש להם תוכניות לסופ"ש

מצליחה להעיר את המתבגר

נותנת לו כסף לקפיטרייה כי לא נשארו פיתות

מזכירה לאמצעי שיש לו ספורט ושינעל נעלי ספורט.

7:30. כולם מוכנים יוצאים מהבית. 

רק עכשיו היום שלה (כביכול) בעצם מתחיל… 

אין ספק- בוקר עמוס, אבל גם לגמרי שיגרתי ולא מופרך..

האם בדוגמא זו, נדרשת לריבוי משימות במקביל, תיעדופן, ניהול זמן, וויסות עצמי, תפקודים ניהוליים וארגוניים מורכבים. 

עכשיו בואו נאמר שלאותה אם יש הפרעת קשב וריכוז.

איך תרחיש הבוקר הזה היה נראה?!?…

מהי הפרעת קשב וריכוז?

הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה נוירולוגית הנובעת משינויים מבניים ותפקודיים קלים באיזורי מוח שונים. 

שינויים אלו מביאים לפגיעה בזיכרון לטווח הקצר, ביכולת הויסות העצמי (קושי בתכנון התנהגות, גיוס מוטיבציה לפעולה, השהיית התנהגות בלתי הולמת ועוד) ובתפקודים הניהוליים של המוח (קושי בקבלת החלטות וביצוען, גיוס תשומת לב לאורך זמן ועוד).

איך ההפרעה "מפריעה" בהורות?

הורות היא תפקיד ממושך ודרישות התפקיד בה משתנות בהתאם לגילאי הילדים ולהתפתחותה של המשפחה. הורה לתינוקות או פעוטות נזקק למיומנויות אחרות מאלו להן נדרש הורה למתבגרים או ילדים בוגרים. ההורות גם משתנה מילד לילד על פי צרכיו ואופיו, אך באופן כללי, ניתן לומר באופן גורף כי כל הורה במהלך כל שנות תפקידו, ממלא תפקידים ניהוליים וארגוניים הדומים מאוד בטיבם ואופיים למנהל ארגון. הרי המשפחה היא ארגון קטן על כל המשתמע מכך. 

הפרעת הקשב והריכוז פוגעת בדיוק במקומות הללו של תפקידים ניהוליים במוחו של ההורה:

  • פגיעה בקשב ונטייה להסחת דעת: 
  • קושי להתמקד באותה המשימה לאורך זמן
  • קושי להתמודד עם יותר מגירוי רלוונטי אחד 
  • קושי במעבר ממשימה למשימה
  •  נטייה להסחת דעת מהירה
  •  קושי בהתמקדות בגירוי או במשימה הרלוונטיים ביותר- תיעדוף

ההורה נדרש במסגרת תפקידו למילוי משימות רבות ולעיתים במקביל. עליו לתעדף, לדעת לג'גלנג בין משימה אחת לשנייה. 

הורה עם הפרעת קשב וריכוז יתקשה בכך. ייתכן ויתקשה להתמקד בסיוע לשיעורי בית לילדה בזמן שמקבל הודעות בנייד, בגלל מוסחותו הרבה; יתקשה לסיים את הכנת הכריכים כשהילד מספר לו מה חלם בלילה בעקבות קושי בהתמקדות במשימה ועוד..

בשל המוסחות הגבוהה של הורה עם ההפרעה, התזיזתיות המחשבתית והאימפולסיביות, הילד עלול לחוש כי ההורה לא קשוב לו, כשהוא רוצה לספר לו משהו או לשתף אותו. מצב זה עלול להביא בפגיעה באמון של הילד בהורה, ובפגיעה ביחסים ביניהם.

  • נטייה לאימפולסיביות לצד היפראקטיביות- נטייה להתנהגות תזזיתית, פעלתנות ומעבר מעיסוק לעיסוק ללא יכולת התמדה. 

תסמין זה יכול להוות לעיתים יתרון בהורות, שכן ההורה יכול ל"התחבר" בקלות לצד הילדי שבו, לשחק, לרוץ, ולהיות הורה כייפי ו"זורם" במשחק ובפעילויות ספורט או אקסטרים, אך כפי שנאמר: "לכל שבת יש גם מוצאי שבת", ההורה עם הפרעת הקשב והריכוז, יתקשה לעבור פאזה מהמשחק והשטותניקיות, לגבולות ומעשים. ממש כמו לילדים, המעבר לחיים עם דרישות, משימות וגבולות הוא קשה עבורו. ולפיכך עלול להתקשות במשימת התיווך והמודלינג עבור ילדיו.

  • קושי לשלוט בדחפים המביא להתנהגויות פזיזות ללא הפעלת שיקול דעת מספק, הקלעות לעימותים – קושי בוויסות רגשי והתנהגותי.

להורה תפקיד מרכזי בתיווך הסביבה החיצונית עבור הילד כבר מינקות, כאשר ההורה מתקשה בעצמו בוויסות רגשותיו, הוא יתקשה במלאכת התיווך לילדו, או שיעביר מסרים סותרים. לדוגמא: הורה מלמד את הילד שאסור לצעוק ולקלל כשכועס על חבר בגן, אך בעצמו עושה כן כשהוא נתקל במצבים מכעיסים ומאתגרים עבורו.

  • קושי בהצבת גבולות וביצירת סביבה בטוחה ויציבה

הורה עם הפרעת קשב וריכוז עלול להתקשות בוויסות העצמי, וכתוצאה מכך עלול להתקשות גם בקביעת גבולות לילדיו באופן עקבי ויעיל. המחיר על גבולות "נזילים" ולא ברורים הוא התנהגות בעייתית או מפריעה של הילד, שעלולה להוביל לכעס, התפרצויות זעם והתפרצות רגשית של ההורה המתקשה לווסת את עצמי.

ילדים זקוקים לסביבה בטוחה ויציבה. הורה עם הפרעת קשב וריכוז עלול להתקשות להתמיד בסדר יום קבוע ובסביבה קבועה, בעקבות הצורך שלו בשינויים, במעברים ובגירויים. אם ילדו יהיה עם טמפרמנט דומה, זה יכול להיות "שידוך" מבורך, אבל אם לא, ומדובר בילד הזקוק למסגרת קבועה וחוזרת, יהיה להורה קושי לספק לו את צרכיו. 

תינוקות וילדים זקוקים לסביבה מאורגנת, קבועה ומסודרת. הורה עם הפרעת קשב וריכוז יתקשה לשמור על סביבה זו. הורה עם הפרעת קשב וריכוז המתקשה בניהול זמן וארגון יום, עלול למצוא עצמו מאחר תמידית עם הילד למסגרת החינוכית, שוכח לשלוח עמו דברים ועוד.

אנשים עם הפרעת קשב וריכוז זקוקים לסביבה משתנה ומלהיבה, דבר שיכול לעורר חרדה ובלבול בילד. ילדים זקוקים לסדר יום קבוע במהלך רוב השבוע, עם יציאות ספורות מהשגרה. כאשר כל יום יש פעילות אחרת, ואין עוגנים ברורים במהלך היום יכולים להיווצר קשיים עבור הילד. מהצד השני, אם יקפיד ההורה עם הפרעת הקשב והריכוז, על סביבה מאורגנת ומסודרת עבור ילדו, הוא עצמו עלול להשתעמם, לחוש מצוקה ולחוש כעס ותסכול כלפי המצב.

  • קושי בדחיית סיפוקים- 

דחיית סיפוקים היא יכולת שנפגעת באופן משמעותי בקרב אנשים עם הפרעות קשב וריכוז. כאשר ההורה אינו מסוגל לדחות סיפוקים וחש תסכול רב מכל קושי, הוא יחוש מצוקה בכל פעם שילדו מתוסכל, צועק או בוכה. 

בחודשים הראשונים לחיים, הבכי הוא כלי התקשורת היחידי כמעט שיש לתינוק. במידה וכל בכי יעורר מצוקה אצל ההורה, וכתגובה ההורה ינסה להימנע מגרימת תסכול ולו הקטן ביותר עבור תינוקו, הוא לא יצליח לעזור לילדו לפתח יכולת דחיית סיפוקים.

  • התפרצויות זעם-

מבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז נוטים להתפרצויות זעם בלתי נשלטות. חוסר היכולת לדחות סיפוקים, הנטייה להשתעמם מהר והקושי בויסות עצמי מביאים לסף תסכול נמוך וקושי רב להכיל מצבים מאתגרים. 

גידול ילדים הינה משימה משתנה, לא צפויה ומאתגרת במיוחד בה ההורה נדרש פעמים רבות לשים את צרכיו בצד ולהיות קשוב לצרכיו של ילדו. הורה עם הפרעת קשב וריכוז יגיע מהר יותר לעומת הורה ללא ההפרעה, למצבים בו יצא מכליו, וירגיש שאינו מסוגל להכיל את הקושי. התפרצויות זעם יכולות להתבטא בצעקות, קללות ולעיתים אף אלימות פיזית.

אז איך מתמודדים עם כל זה?!? מה הפתרון?!?

אנחנו ב"משפוחה" מציעות להורה מאותגר הקשב והריכוז ולבן.ת הזוג הדרכת הורים ממוקדת ומותאמת אישית לצרכיו וקשייו בהורות, ובהתאם לתסמינים הספציפיים של ההפרעה שלו.

אמנם ההדרכה אצלנו היא אישית ומאוד אינדיבידואלית, ישנם מספר שלבים החוזרים על עצמם בכל הדרכה:

1.השלב הראשון –"זרקור"– בכדי להתחיל בשינוי, תחילה הכרחי שההורה עם הפרעת הקשב והריכוז, יכיר בבעיה ויזהה אותה. עליו לקחת אחריות על ההפרעה והתסמינים הספציפיים שלו, וכיצד הם מקשים על ההורות שלו.

  1. השלב השני- "ידע זה כוח"– במסגרת הדרכת ההורים, ההורה עם הפרעת הקשב והריכוז ובן.ת הזוג מקבלים ידע תיאורטי רלוונטי אודות ההפרעה על תסמיניה, ומבינים כיצד היא פועלת ומופיעה בחיי משפחתם.
  2. השלב השלישי- "לזרוק או לשמור"– ההורה עם הפרעת הקשב והריכוז, מגיע להדרכה ולהורות, כשהוא כבר שנים מתפקד עם ההפרעה ולצידה, וסביר שסיגל לעצמו טקטיקות ואסטרטגיות פעולה להתמודדות עם הקשיים והתסמינים. בהדרכה אנחנו בודקות עמו האם הכלים הללו עובדים עבורו, מועילים או לאו. מה שעובד וטוב שומרים ומשמרים, מה שלא קידם אותו ולא נמצא אפקטיבי, זורקים.
  3. השלב הרביעי- "ארגז כלים חדש"– במסגרת ההדרכה, ההורה עם הפרעת הקשב והריכוז לומד רוכש מימנוויות ואסטרטגיות חדשות להתמודדות עם התסמינים והקשיים שלו. אנחנו מלמדות ומתרגלות עם בני הזוג את הכלים החדשים בתוך המרחב המשפחתי, באמצעות מקרים מחיי היומיום, יישום ניתוח והסקת מסקנות.
  4. השלב החמישי-"עוגנים"– שילוב של המיומנויות החדשות והישנות  לכדי עוגנים שיספקו עבור ההורה יציבות ובהירות בתהליך. המשך יישום והטמעה. 

סיכום בשאלות ותשובות:

  • איך הפרעת הקשב והריכוז מקשה ו"מפריעה" בהורות?

הורות היא תפקיד ממושך ודרישות התפקיד בה משתנות בהתאם לגילאי הילדים ולהתפתחותה של המשפחה. כל הורה במהלך כל שנות תפקידו, ממלא תפקידים ניהוליים וארגוניים הדומים מאוד בטיבם ואופיים למנהל ארגון. הרי המשפחה היא ארגון קטן על כל המשתמע מכך. הפרעת הקשב והריכוז פוגעת בדיוק במקומות הללו של תפקידים ניהוליים במוחו של ההורה, ולכן קשה ומאתגר לו יותר מאשר להורה ללא ההפרעה.

  • תכל'ס איך זה נראה? איך הורות עם הפרעת קשב וריכוז ניראת?

הורה עם הפרעת קשב שסובל ממוסחות גבוהה, תזיזתיות מחשבתית ואימפולסיביות, יתקשה להיות סבלני ומרוכז, הוא יתקשה לתעדף משימות או מטלות הוריות, יתקשה להכיל תסכול וכעס של הילד ויתקשה לעבור פאזות ולעבור בין משימות. התוצאה יכולה להיות שיכחה, בלבול, בלאגן בבית ובכל הקשור לטיפול בילדים. כל זאת יוצר תסכול, כעס ומתח עם הילדים עצמם, עם בן.ת הזוג ואווירה לא נעימה בבית.

  • האם ניתן "להחלים" מהפרעת הקשב והריכוז ולהיות הורה "רגיל"?

הפרעת קשב וריכוז היא הפרעה נוירולוגית מולדת שלא ניתנת ל"ריפוי". אך ניתן לווסת את תסמיני ההפרעה ואף לנצלם לטובת ההורות, כל זאת ועוד אנו מלמדות בהדרכת ההורים שלנו ב"משפוחה". 

  • איך ניתן להתמודד עם כל הקשיים שהפרעת קשב וריכוז מביאה להורות?

כמו בכל מקרה של קושי, קודם כל האדם שחווה את הקשיים על השלכותיהם, חייב להכיר בכך ולקחת אחריות. רק לאחר מכן ניתן להתחיל "לעבוד" ולחולל שינוי. בהדרכת ההורים המותאמת להורות עם הפרעת קשב וריכוז, אנו מלמדות את ההורים לזהות, לקחת אחריות ולאחר התבוננות בכל ההשלכות של ההפרעה והבנת המציאות הקיימת בחייהם, מתחילים יחד לעשות שינויים בכדי להגיע למקום הנכון עבורם ועבור משפחתם.

לסיכום

הורים עם הפרעת קשב וריכוז מתמודדים עם קשיים ואתגרים שונים במהלך כל שנות ההורות שלהם. לקשיים הללו יש השלכות משמעותיות על הילדים, על הזוגיות ועל המשפחה כולה. יתר על כן, ההורה עם הפרעת הקשב והריכוז חווה את ההורות כמשימה מתסכלת, מתישה ולעיתים כמעט בלתי אפשרית. הדרכת ההורים שלנו ב"משפוחה" מותאמת לצרכי ההורה עם ההפרעה ולמשפחה הספציפית שלו, במסגרת ההדרכה שלנו, ההורה רוכש כלים ומיומנויות מיוחדים וספציפיים לו, בכדי שיהיה ההורה שהוא שואף להיות ויצלח את משימת החיים החשובה והעוצמתית כל כך- ההורות.  

הורים עם הפרעת קשב וריכוז

השאירו פרטים וניצור קשר

תוכן העניינים

מִשְפּוּחֶה

נראה לאחרונה לפני שעה

מה מספר הטלפון שלך?

המדריך המלא להדרכת הורים ללא עלות

מרגישים שכבר עשיתם הכל ועדיין קשה לכם עם הילדים?
אתם לא לבד. אין הורה שלא מאבד מדי פעם את הדרך. בדיוק לרגעים האלה אנחנו שמחות להעניק לכם מתנה עם מפתחות להורות כמו שתמיד רציתם להיות.
תנסו…מקסימום תצליחו!

שליחת המדריך החינמי למייל👇